Skip to main content
Zaakvoerder Peter Louwagie  | 0477 55 12 28 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuws bij Ecoconstruct 2020

Netvergoeding afgeschaft

20131129zonnepaneel2

Eigenaars die zonnepanelen geïnstalleerd hebben, moeten dan toch geen netvergoeding betalen. Dat heeft het Brusselse hof van beroep beslist op 28/11/2013.

De federale energieregulator CREG had de netvergoeding eind vorig jaar ingevoerd. Eigenaars van zonnepanelen moesten daardoor net als elke consument een taks betalen voor het gebruiken van het energienet. Het gaat om een bedrag van 53 euro per kilowatt geïnstalleerd vermogen.

De maatregel stuitte meteen op verzet. PV-Vlaanderen, de federatie van zonnepaneleninstallateurs, stapte zelfs naar de rechtbank omdat ze de maatregel discriminerend vond. De vijf grote stroomleveranciers - Electrabel, Luminus, Eni, Essent en Eneco - weigerden op hun beurt om de vergoeding aan hun klanten aan te rekenen, in afwachting van de uitspraak van de rechtbank.

Het hof van beroep van Brussel is de eisers nu gevolgd en heeft beslist dat gezinnen die door hun zonnepanelen een nulverbruik hebben, geen netvergoeding moeten betalen.